Poklon bojanka uz Pobjedu u ponedjeljak 20. septembra

12.09.2021 Autor/ka: Urednički tim NEWS

Crnogorska bojanka rođena je s idejom da se, kroz konture kojima vješti prsti djece, ali i starijih, bojama daju život, svi zajedno podsjetimo ili naučimo nešto novo o istorijskom nasljeđu i prirodnom bogatstvu Crne Gore.

„Oduvijek su Crnogorci bili zahvalni i svjesni ljepote koja ih okružuje, pa ne treba da čudi što su je uvijek branili i čuvali. Baš zato ne iznenađuje ni činjenica da nam je još knjaz Nikola ostavio u amanet da čuvamo prirodu, i to na najljepši mogući način. Podsjetimo se da je baš njegovim ukazom Crna Gora dobila prvi nacionalni park, Biogradsku goru, prije više od 140 godina. Koliko nas prirodne ljepote očaravaju, u vrijeme ko zna koje po redu industrijske revolucije, više nego ikada nas obavezuju da posvetimo posebnu pažnju njenom očuvanju ne samo zbog nas, već i zbog generacija koje dolaze“', istakla je urednica izdanja Crnogorska bojanka Adrijana Husić.

U ponedjeljak, 20. septembra, se navršava 30 godina od kako je Crna Gora usvojila Deklaraciju kojom je proglašena ekološkom državom, čime je obavezala sve generacije da se prema prirodi odnose kao prema izvoru zdravlja i inspiraciji slobode i kulture i posvećuju se njenoj zaštiti u ime budućnosti generacija koje dolaze. Koliko moramo da učimo i ekološki se osvješćujemo svakog dana, najbolje nas opominju priroda i životinjski svijet oko nas. Zato ovaj dan koristimo da još jednom podsjetimo svakog malog i velikog građanina i građanku da imamo svoj dio odgovornosti i dug prema prirodi.

Tim žena preduzetnica koje stoje iza Crnogorske bojanke podsjećaju na najbolje što Crna Gora ima i to uz podršku kompanije Azmont Investments, investitora Portonovog, jednog od najprepoznatljivijih projekata na Mediteranu. Drugo dopunjeno izdanje bojanke „Ljepote Crne Gore" očekuje sve čitaoce i čitateljke Pobjede u ponedjeljak 20. septembra.