Kroz bojanke pričaju o Crnoj Gori

17.05.2021 Autor/ka: Damira Kalač, Vijesti MEDIA

Svaka kriza nosi izazove, ali stvara i prilike. Tako je nekako nastala i „Crnogorska bojanka“, proizvod iza kojeg stoji pet žena - Adrijana Husić, Tijana Vujošević, Ana Pajović, Nataša Đurđić Begić i Andrijana Vešović Zombijana.

U knjižarama dostupne odnedavno, bojanke „Podgorica“, „Boka Kotorska“ i „Cetinje“ uz kratke priče, sadrže ilustracije crnogorskih motiva, kroz koje su autorke, kako navode, željele da se najmlađima, ali i malo starijima, na drugačiji način predstave Crna Gora.

Sve je počelo spontano, tokom zaključavanja zbog epidemije koronavirusa.

„Kada smo pronalazili bezbroj načina da svoj djeci u užoj i široj porodici ispunimo dan, a da telefon i televizor nijesu u jednačini. Nakon što sam odlučila da pokrenem svoju agenciju (jer je prošla godina bila idealno vrijeme za to), sestra je prokomentarisala kako bi bilo super da uradimo nešto za djecu, neku varijantu bojanke, jer takav sadržaj u moru ponude nije pronašla“, kaže Adrijana Husić, glavna i odgovorna urednica „Crnogorske bojanke“.

Ideja je čekala decembar 2020. kada je Glavni grad objavio konkurs za kreativno preduzetništvo. Pet žena tada su prijavile ideju o izradi „Crnogorske bojanke“.

„Iza ove priče je pet žena, svaka posebna na svoj način, sa svojim interesovanjima i sve smo na različite načine okružene djecom - u ulozi majke, tetke, kume, i to je bio povod da se fokusiramo na najmlađe. Bile smo inspirisane onim što nas okružuje i odlučne u namjeri da ono što budemo stvorile bude, prije svega, edukativno, ali na drugačiji način. Djeca zaslužuju da im je dostupan sadržaj stvoren u Crnoj Gori i povezan sa blagom koje se u njoj nalazi, a predstavljen na originalan, ujedno zabavan i edukativan način. Ako se mi odrasli zabavimo uz njih, smatraćemo to samo kao dodatnu vrijednost ove naše šarene priče“, kaže Adrijana.

Motivi tri prve bojanke su Cetinje, Boka i Podgorica.

„Inicijalno smo se odlučile za bojanku o Podgorici, vođene konkursom Glavnog grada. Podrška koju smo dobile bila je podstrek i naš projekat je trebalo da zaživi u decembru 2021. Još jedna osobina koja krasi nas pet je nestrpljivost, u onom pozitivnom smislu. Ogromna ljubav prema Cetinju i Boki bila je logičan argument za dodatne bojanke i odlučile smo da idemo sa tri izdanja“, dodaje ona.

Rad na bojankama, kako je kazala, beskrajno je zabavan, ali i zahtjevan - bojanke pričaju priču koja treba da bude logična i zaokružena cjelina.

Priču o Podgorici priča Baljin kokot, a prate je crteži Gorice, Ljubovića, Duklje, Sastavaka, tu je i priča o mostovima na Morači, murvi, raštanu, šipku, hamamu - starom gradskom kupatilu na obali Ribnice, Gimnaziji, Njegoševom parku…

O Boki Kotorskoj priče priča Galeb, a prate je crteži sa motivima prozora Boke, motivima biljnih vrsta - mimoze, kamelije, bogumile, Perasta, Kotora, Herceg Novog…

Naslovnicu bojanke „Cetinje“ krasi jarebica kamenjarka, a na crtežima su Cetinjski manastir, Ivan Crnojević, Biljarda, Orlov krš, Njeguši, Mauzolej na Lovćenu, zgrade u kojima su nekad bile ambasade stranih država, Dvorac kralja Nikole, cetinjski parkovi…

„Možda djeluje lako uzbudljivu i dinamičnu istoriju Biljarde sažeti u nekoliko rečenica, recimo, ali vjerujte mi da nije. Iza svakog slova stoji istraživanje i provjere... Beskrajno smo zahvalne našim prijateljima koji su nas podržali dok su bojanke nastajale i dali svoj doprinos tako što su sa nama dijelili interesantne podatke i priče“, kaže Adrijana, koja je i radila odabir motiva za bojanke.

Čitav posao je, zapravo, produkt timskog rada.

„Tijana, Nataša i Ana imaju beskrajno mnogo strpljenja za moju izraženu osobinu da sve treba da bude perfektno i promišljeno, i da je u logičnoj vezi. To ne olakšava posao ni Zombijani koja inicijalnu ideju pretače u ilustracije“, kaže Adrijana.

Autorke dodaju da njihove bojanke imaju više strana nego druge koje su dostupne na tržištu, a drugačije su i zbog tekstova koji su pisani sa ciljem da djeca nešto nauče i da im pobude maštu.

„Ove kratke priče su ujedno podsjetnik i za nas starije na sve ono što nas okružuje i koliko bogatstvo je dio našeg kulturnog nasljeđa i identiteta. Edukacija na zabavan način možda zvuči kao floskula. Na one koji su već prvih dana uzeli bojanke u ruke, sigurna sam da smo uspjele da prenesemo našu iskrenu namjeru da se svi oko bojanki zabave i počnu da istražuju. Ove tri, ali nadam se i sve naredne bojanke su zbog toga i stvorene“, rekla je Husićeva.

„Crnogorska bojanka“ se tek ovih dana pojavila u knjižarama, ali autorke već planiraju i nove.

„Često se šalimo da sam ja Gospođa Excel... ali to nije daleko od istine, pa tako već imamo jedan čitav niz novih bojanki nasloženih kroz redove i kolone, na kojima ćemo uskoro početi da radimo, jer ovo jeste priča koja želimo da zaživi i da kroz nju doprinesemo građenju identiteta i brenda Crne Gore“, kazala je Husićeva.

Članica tima Ana Pajović lani je predstavila igre memorije „Naš čudesni svijet“, kroz koje ukazuje na bogat biodiverzitet Crne Gore. Time je, kaže Husić, pokazala na kreativan način da se može odmaći od crvene boje, grba i državnih kontura koji najčešće i jedino predstavljaju Crnu Goru.

„Priča o Crnoj Gori je mnogo više od toga, zato u narednim mjesecima i slijede bojanke o flori i fauni, prirodnim ljepotama i još nekim zanimljivim stvarima koje su dio crnogorskog folklora, tradicije i života“, kaže Husićeva.

Ženska podrška je izuzetno važna

Adrijana često na Tviteru objavljuje ilustracije sa porukama o značaju podrške među ženama. I oko „Crnogorske bojanke“ okupljene su - žene.

„Ženska podrška je izuzetno važna, jer ona ne dolazi samo sa racionalnog nivoa, već sa sobom nosi određenu emociju. Način na koje smo sve odrastale, uvjerenja koje smo usvajale nesvjesno i svjesno, i manjak podrške koji imamo u tradicionalnom društvu su prva stepenica o koju se najčešće saplićemo. Tokom godina rada i sama sam osvijestila značaj feminizma kao pokreta i koliko je bitno da kroz lični primjer osnažimo one koje možda nijesu imale podršku koju smo mi imale tokom odrastanja i profesionalnog sazrijevanja. Zato i Tvitter dnevno koristim da i sebe i žene oko sebe podsjetim koliko možemo i koliko treba da volimo sebe, da budemo iznad svega podrška samima sebi, a onda i ženama oko sebe“, poručuje ona.