Dodaj gradu svoje boje

16.05.2021 Autor/ka: MINA News MEDIA

Podgorica, (MINA) – Prve crnogorske bojanke, sa znamenitostima i najljepšim mjestima pet gradova Crne Gore, namijenjene su svima koji žele da na jedan drugačiji način istraže svoju zemlju i da se zabave. Crnogorske bojanke, Podgorica, Cetinje i Boka Kotorska (Herceg Novi, Tivat i Kotor) od 12. maja mogu se naći u desetak knjižara i radnji u Crnoj Gori.

Iza ovoga projekta stoji pet žena okupljenih oko Communication Studio Cassiopeia, a sve bliže informacije o bojanki mogu se naći na sajtu crnogorskabojanka.me.

Jedna od autorki bojanki Adrijana Husić kazala je agenciji MINA da je ideja za projekat prvih crnogorskih bojanki nastala prošle godine i to u vremenu kada je sve bilo zatvoreno i kada su ljudi tražili različite sadržaje da bi zabavili sebe i najmlađe.

„Ideja je zapravo potekla od moje sestre i negdje je išla paralelno sa mojom idejom da uđem u preduzetničke vode i da pokrenem svoj komunikacioni studio“, pojasnila je Husić.

Cijela priča, kako je dodala, bazirana je bila na tome da u Crnoj Gori nedostaje zanimljivog i autentičnog sadržaja, prije svega za djecu.

„A onda nakon par mjeseci Glavni grad je raspisao konkurs podrške kreativnim projektima. Mi smo odlučile da tu ideju formalizujemo kroz sam projekat“, navela je Husić.

Kako je rekla, nakon apliciranja za projekat dobile su podršku za kreiranje prve bojanke za Podgoricu.

„Kada je projekat odobren, od nas se očekivalo da prva bojanka krene u decembru 2021. godine. Ipak, naše nestrpljenje je bilo jače od toga. Odlučili smo da krenemo ranije sa projektom“, kazala je Husić.

Prema njenim riječima, kada su krenule da pripremaju bojanku za Podgoricu ideja su prosto same dolazile i bilo ih je sve više.

„Tako je nastala ideja za Cetinjem i Bokom koji nude dodatno zanimljiv sadržaj“, pojasnila je Husić.

Ona je kazala da su u priči oko bojanke uključene još tri žene, i da ovaj kreativni tim čini njih pet.

„Zombijana koja je ilustratorka crteža koji se nalaze u bojanci i moje prijateljice Ana i Nataša, koje su poznate u komunikacijama i dizajnu. Zapravo, svaka od nas pet, ima dug profesionalni staž“, navela je Husić.

Kada je ideja o bojankama zaživjela i kada je krenula njihova prodaja, Husić ističe da ih je najviše obradovalo to što bojanke nijesu prepoznate samo kao sadržaj za najmađe, odnosno za djecu od tri do deset godina, već i stariji uživaju u njima.

Takođe, kako je rekla, bilo je i komentara da su crteži u bojankama možda malo zahtjevni za djecu, „ali naša ideja jeste da se djeca podstaknu da razvijaju maštu“.

„Određeni crteži zahtijevaju docrtavanja, imaju puno linija i zapravo to znači da djeca tim razvijaju motoriku, naročito u vremenu kada je sve prilično digitalizovano“, rekla je Husić.

Husić je rekla da je specifično kod bojanki to što svaki crtež prate i određeni tekstovi, tako da su one i edukativne za najmlađe, a isto tako interesantne za starije.

Upitana da li će se uskoro naći u prodaji i bojanke ostalih crnogorskih gradova, Husić je odgovorila da već sada imaju čitav niz bojanki koji žele da razviju i da će otprilike za mjesec-dva krenuti sa četiri dodatne bojanke.

„Neke će biti tematski vezane za gradove, ali planiramo da malo širimo priču, svakako će bojanke imati taj momenat crnogorske istorije, kulture, nasljeđa“, rekla je Husić.

Ona je dodala da im je isto tako važno što radnje i knjižare imaju „sluha za ove bojanke“.

„One se mogu naći u nekih desetak radnji, ali ih je moguće i onlajn kupiti“, napomenula je Husić.

Ona poručuje da je glavni cilj bojanki da zabave i da podstaknu djecu i odrasle da istražuju o sredini, zemlji u kojoj žive, i to od najmlađih uzrasta.

Husić je dodala da se na taj način podstiču djeca da razmišljaju, da se razvijaju i da brinu o sredini u kojoj se nalaze.

„Dodaj gradu svoje boje“, zaključila je Husić.