Kako se rodila priča o bojankama - Crna Gora u million boja

11.05.2021 Autor/ka: Nataša, Adrijana BLOG

Kao i sve najljepše životne priče, i ova je počela spontano, a tokom zaključavanja zbog epidemije koronavirusa. Tada smo pronalazili bezbroj načina da djeci u užem i širem okruženju ispunimo dan, a da telefon i televizor nijesu u jednačini. Sve je krenulo od jedne Tijane, njenih napora da odvoji svoje najmlađe od ekrana, ali i spoznaje da interesantan sadržaj o Crnoj Gori u vidu bojanki ne postoji.

Od malena nas uče da smo zajedno jači. Žene koje stoje iza ovog koloritnog projekta dodaju da smo zajedno i kreativniji. Svaka od nas je posebna na svoj način, sa svojim interesovanjima i na različite načine okružena djecom - u ulozi majke, tetke, kume, i to je bio povod da se fokusiramo na najmlađe. Inspirisane smo onime što nas okružuje i odlučne u namjeri da ono što budemo stvorile bude, prije svega, edukativno, ali na drugačiji način. 

Djeca zaslužuju da im je dostupan sadržaj stvoren u Crnoj Gori i povezan sa blagom koje se u njoj nalazi, a predstavljen na originalan, ujedno zabavan i edukativan način. Želimo da djeca znaju da mogu svemu dati svoj pečat, kako bismo ih ohrabrili da stvaraju i budu ono što jesu - mali čarobnjaci koji mijenjaju svijet! Za nas odrasle, ovo je podsjetnik da ne zaboravimo na dijete u sebi, da se zabavimo i da nastavimo da istražujemo.

Verujemo da priče i ilustracije koje čine prve crnogorske bojanke pored zabave i učenja nas i podsjećaju koliko je naša istorija bogata i uzbudljiva. One su i podsjetni koliko je važna naša uloga u očuvanju onog najboljeg i najljepšeg što imamo, ne samo za nas već i za generacije koje dolaze. 

Crnu Goru bojamo raznim bojama, upoznajemo kroz priče i legende koje treba dijeliti kako bismo je još više voljeli. Želimo da vas svaki glavni junak uhvati za ruku i povuče u svoj šareni svijet i da nam se vraćate da zajedno istražujemo Crnu Goru, nepresušnu inspiraciju.